Hållningens biologiska aspekter ur ett feldenkraisperspektiv

Den upprätta hållningen

Den biologiska hållningen

Biologisk hållning definieras även som förmågan att röra sig i sex riktningar utan någon tvekan eller förberedelse. Enkelt uttryck att resa sig upp och böja sig ner, att röra sig framåt och bakåt och slutligen att vrida sig åt höger och åt vänster. Detta innebär en handlingsberedskap i nuet.

Tar vi tennisspelaren som exempel måste hen behärska hela spelplanens yta och en skicklighet att serva såväl som att springa mot nätet eller backa till baslinjen, att slå en forehand eller en backhand. Hen behöver även behärska motspelaren. I krigskonst och sportsammanhang är det självklart med en sådan handlingsberedskap. Varför inte så under flera omständigheter?

I en vidgad förståelse av den övergripande biologiska hållningen gäller förutom rörelseförmågan även försörjning med livsuppehållande funktioner, det vill säga föda och dryck, självbevarelsedriften med skydd mot faror och överlevnad samt fortplantningsförmågan.

I ett feldenkrais sammanhang avses alltså hållning något förmer än att stå rak uppsträckt, orörlig som en staty. I hållningen finns ett HUR som ligger till grund till allt vad en människa gör och åstadkommer, det vill säga ett förhållningssätt till livet. Att förflytta sig ja, men även att föra handen med mat till munnen och hålla i olika föremål. Smeka en kind eller kamma håret, sjunga en sång eller hantera verktyg…

Den upprätta hållningen

Människan är den levande varelse som har den mest instabila hållningen av de landgående djuren. Hen kan stå på ett ben eller två ben, upprätt men hen är inte rak. Hen använder ett ben i taget vid gång och löpning och vissa hopp och blir mer stabil när hen använder två stödpunkter stående still, i vila. I sittande finns det ännu fler stödpunkter.

Hen kan rotera, snurra och vrida sig kring sin egen axel. Den upprätta stående hållningen är den neutrala positionen, en minsta gemensam nämnare, som alltid måste passeras i händelseförloppet från en handling till den nästa. Från liggande till gående passeras ett stående, från sittande till stående passeras ett stående och i varje steg finns det ett stående.

Sheryl Field on "To correct is incorrect"

somatik.se informerar kring feldenkrais i allmänhet och verksamheten på Feldenkrais Skolan i synnerhet. 

Hemsidan ger läsaren en möjlighet att bekanta sig med teorin bakom feldenkrais,
väcka nyfikenhet och förmedla
allvar och möjligheter.

Eva Laser

Telefon: 08 655 05 40
Mobil: 070 655 04 70
Swish: 123 412 67 51

Besöksadress: Lostigen 14 Bergshamra, 170 75 Solna

e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Hitta till Feldenkrais Skolan

Feldenkrais Skolan© 2022 All rights reserved