Allting flyter - hållningen flyter (från ett nyhetsbrev januari 2013)

Lanseringen av mitt nya projekt, svenska ATM podden är satt till den 25 maj. Jag skriver och formar den i realtid, det vill säga den är redan uppe. Bakom sin inloggningsvägg. Elever och före detta elever på Feldenkrais Skolan kan gratis vara med dessa dagar fram till den 23 maj. Därefter är avgiften:

en provvecka:    100 kr, 

en vecka            180 kr

en månad           360 kr 

sex månader   1 000 kr.

 

Finns intresse kan ni prenumerera redan nu, även gratisveckan.

Åtkomsten till ATM lektioner på Sound Cloud och Spotify är i stort sett privatiserad och oåtkomlig. iTunes är avstängt

I skrivandet påminde jag mig om något från tidigare och fann detta första nyhetsbrev från januari 2013.  Även om det är 7 år sedan kan texten läsas igen och då utifrån dagsformen.

Jag finner en inspiration i Herakleitos inför våren 2013. Denne grek som levde för sådär 2 500 år sedan i kuststaden Efesos. Han levde före Sokrates och tillskrivs en samling fragment eller filosofiska fraser som påverkat många av de stora tänkarna. Människans villkor kan enligt honom endast förstås genom att de principer som är motsatser, till exempel liv och död, kommer i harmoni med varandra. Det tilltalar mig som sysslar med agonister och antagonister, rörelsens kraft och motkraft. Balansen mellan att agera och reagera. Att vara eller förbliva ledigt upprätt eller ihopkrupen i skydd av skada eller oro. Jag som alltid påtalar att det inte räcker med positivt tänkande, även en magnet har en negativ pol.

Jag finner bland fragmenten ”Människan är som allra bäst när hon grips av samma allvar som barnet när det leker” och ser framför mig minen av tillfredställelse när människor lär sig elementära saker om sig själva. Som det att stå på benen med lätthet. Den glädje och skönhet som sprider sig i deras ansikten. Och optimism.

Allting flyter” tillskrivs samme Herakleitos eller citerat rakt av "Man kan inte stiga två gånger ner i samma flod, i samma vatten stiger vi och stiger vi icke, det är vi och det är icke vi" Satsen kan förstås att allting ständigt förändras, men det håller sig fortfarande inom sitt mått, och är på så sätt konstant, samtidigt som det är föränderligt. I och med att man sätter sin fot i vattnet har det förändrats, vattnet som floden bestod av har runnit längre ner i floden. Men floden håller fortfarande sina mått och är på så sätt ännu en flod. Även människan förändras i och med att hon stiger ner i floden. 

Ett synsätt att tänka kring en skiftande process, ingenting förblir någonsin ett och detsamma. Med det menade Herakleitos att allt befinner sig i oavbruten förändring. Platon valde ett annat sätt att förklara detta, han formulerade ”Vårt vara är ett ständigt bliva.” 

Det påminner mig om biologins homeostas, det tillstånd som ett välfungerande biologiskt system intar gentemot omgivningen. Värmereglering. Blodtryck. Blodsocker. För att ta några lättförståeliga exempel. Men även hållningen lyder under samma förutsättningar. Hållningen är alltid dynamisk i relation till omgivningen. Gravitationen är den största omgivningspåverkan, där tyngdkraften drar oss ner om det inte var så att vi har stöd i vår stomme, vårt skelett. Och för att röra oss tar vi avstamp i steget och vilar på foten. Men även mänskliga möten och händelser påverkar självfallet homeostasen där känslolivet gör oss uppmärksamma på det föränderliga skeendet och behovet av anpassning. 
 
Jag finner ofta en omedvetenhet kring detta faktum att hållningen i grunden regleras biologiskt och aldrig är densamma. Att den växlar mellan vila och oro, stabilitet och labilitet men även att man kan fastna i stelhet och bli icke-funktionell. Och att den ställer anspråk på en medvetenhet där hållningen är ett subjekt, ett jag och inte ett det.  

Tankar som dessa finns som en ram kring feldenkrais lektionernas mer konkreta instruktioner om ett utforskande kring medvetenheten om rörelser.

Upphovsrätt

© Copyright 2020 Eva Laser. All rights reserved

feldenkraisATM@evalaser flyttar till svenska ATM p...
Snart lanseras svenska ATM podden med feldenkraisA...

Relaterade inlägg

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://somatik.se/

Språkets begränsningar

The world is not just black and white, but rather it has all possible shades of grey.

It is easier to understand one another when we are friends, and have established a common meaning of words, than to speak precisely enough to be understood by those who do not wish to be led up the garden path.

Moshe Feldenkrais The Elusive Obvious, Basic Feldenkrais