Terminens tema:

Orientering i tid och rum; hur kan den förbättras för en ökad hållbarhet?

Eva Laser lanserar en blogg

bloggvithgrNu är det dags att ta ännu ett digitalt steg.

Jag lanserar en blogg integrerad i hemsidan somatik.se. Det har varit på gång i flera år. Jag vill se denna blogg som hjärtat i mina olika webbaktiviteter. Den utgör min entré till olika digitala media och här kan jag samla det jag skriver på ett ställe för att sedan länkas till olika sociala media, institutioner och… individer.

Bloggen kommer även att synliggöra hemsidans rika innehåll och marknadsföra mina olika verksamheter. Bloggars konstruktion lämpar sig för både arkivering, sökning och kategorisering av innehåll. Och inte minst en blogg är en kontinuerlig journal eller dagbok om man så vill.

@evalaser bloggar lanseras i juni 2016.

 

 


Bloggen fortsätter...

Jag skaffade min första Macintosh redan 1989 i samband med att jag lämnade företagshälsovården i Kista där jag varit verksam som ergonom i fem år. Sedan dess har jag skrivit. Jag var tidigt ute på internet och jag har deltagit aktivt i olika professionella forum. Arkivet och utkast på texter är nu omfattande. Jag avser att använda mer material för att göra det som är intressant tillgängligt för både amatörer och professionella. Synd att låta det falla i glömska på en hårddisk eller två.

1996, för tjugo år sedan, kom boken ”Feldenkraismetoden att lära sig lära – igen”, ut på Natur & Kulturs förlag. Redaktör och huvudförfattare var Jan Grönholm, utbildad i Stockholm 1. De övriga författarna kom från Stockholm 2 & 3. (Feldenkraisutbildningar nämns efter de städer och platser där de hålls.) Boken är slutsåld sedan länge men finns på bibliotek över hela Sverige. 1995, året då vi började skriva, hade Internationella Feldenkrais Federationen IFF nyligen bildats. Det fanns en eufori av nya möjligheter och önskan att nå ut med feldenkrais i det svenska samhället. Att det blev som det blev är ett ämne för en egen blogg. I boken deltog jag med en fallstudie under namnet ”En upptäcktsresa – lektioner med Anna”

Någon gång 2004 eller 2005 satte jag upp en hemsida. Jag har glömt vilket år. Den nuvarande är min tredje. Jag tänker den som en digital lärobok i feldenkrais, en text & ljudmassa under ständig förändring. Ljud för där finns också länkar till cirka 100 livelektioner i ATM. Tillväxten av förståelse och insikt i något som engagerar sker ju som bekant varje dag, dag för dag och ett digitalt media har den fördelen att det ständigt kan uppdateras och omarbetas. Det svarar bra upp emot rastlöshet och tidsbrist. Det går inte lika enkelt att göra uppdateringar och förnyelse i en tryckt bok.

I maj 2005 publicerade jag den första av vad som skulle komma att bli 8 reflektioner under rubriken Tid och mått. Det året avbröt jag samarbetet med SLL & vårdavtalet och började istället utveckla ATM-verksamheten i ett sammanhang som är fristående från sjukvården. Det har fallit mycket väl ut.

I juni 2010 skapade jag en Facebook sida Feldenkrais Skolan för att regelbundet förmedla och informera i text, ljud, bild och film allt det som passerar mig via sociala medier. Den har fungerat mycket bra för mina elever, både de som tar lektioner på Feldenkrais Skolan och de som slutat. Och naturligtvis även andra intresserade. När någon elev som gått hos mig för flera år sedan ger ett livstecken ifrån sig vet jag att de fortfarande är i nyfikenhet och process. Det är motiverande. Men det är flera som jag vill nå och det är människor som inte vill vara på sociala media på det sättet, ja egentligen inte alls. Jag vill tro att en integrerad blogg i hemsidan somatik.se kommer att fungera bättre för den gruppen. Jag hoppas även att sök och arkivfunktionen ska fungera enklare. Bloggen kommer att fångas upp av sökmotorer. Jag vill naturligtvis att mina läsare ska sprida bloggen vidare i sin tur.

Min feldenkraislärare Yochanan Rywerant var 30 år min senior. Jag följde honom under många år. Ända in i det sista behöll han sin fascination och nyfikenhet. Han sa alltid ”det är hela tiden något nytt!” Och nu börjar jag förstå vad han menade – det är så mycket att upptäcka och förstå om gravitationen, evolutionen och människodjuret sapiens. För mig förstås det än bättre genom att försöka fångas in i texter vid sidan av att utforska & ge lektioner. Som den person jag är vill jag dela med mig, påverka och förändra.

Jag ser det även som mitt ansvar att sprida min kunskap i samhället som stort eftersom en feldenkraisprocess kan innebära en så avgörande förändring för de individer som jag möter och den stora krets som finns runt omkring var och en; familj, arbetskamrater, vänner och andra sammanhang. Det är vittgående ringar som sprider sig ut från den enskilde. Feldenkrais har potential att nå ut till fler.

Jag använder samma Joomla plattform för bloggen, Easy Blog, som för hemsidan. Utformningen behöver växa fram och den behöver provas ut. Det är nytt – mycket nytt, som jag behöver lära mig för att kunna välja. Det kommer att ge sig.

Stort tack för värdefull support till Mikael Andersson på Vallagruppen.

Nu är det dags att lämna ifrån sig texten.

Upphovsrätt

© Copyright Eva Laser © 2016 All rights reserved

En termin med ATM

Relaterade inlägg

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://somatik.se/

Språkets begränsningar

The world is not just black and white, but rather it has all possible shades of grey.

It is easier to understand one another when we are friends, and have established a common meaning of words, than to speak precisely enough to be understood by those who do not wish to be led up the garden path.

Moshe Feldenkrais The Elusive Obvious, Basic Feldenkrais