Orientering i tid & rum - sett utifrån ett hållbarhetsperspektiv

Ett halvår har passerat i denna nya världsordning då vi vänjer oss att titta bort och ge med armbågen.

Inför varje termin väljer jag ett tema för att förnya och stimulera mig själv att undervisa det som kan ses som upprepningar men som är helt nytt. 

kompass kopia
I år är temat orientering i tid & rum med frågan angående hur den egna orienteringen kan förbättras utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

Orientering är mer än att vända sig mot orienten, mot Jerusalem och Mekka. Den kan förstås som att vara hemmastadd och insatt eller inriktad och inplacerad. Några motsatsord till att vara hemmastadd är att vara vilsekommen eller bragt ut fattningen.

En ökad hållbarhet blir då att fatta sig själv.

Och om vilsen kan det bli lättare att hitta tillbaka när den och det försvinner på grund av livssituationen och händelser i omgivningen.

I nästan trettio år har jag undervisat idén om att självet är helt beroende av en orientering i tid och rum, här och nu. Det är aktuellare än någonsin. Pandemin både fjärmar och för människor från jordens alla hörn närmare varandra. Om vi inte kommunicerade digitalt tidigare så formligen exploderar den platta skärmens möten.

Vi förhåller oss allt mer till världstiden när vi håller reda på vad klockan visar på andra platser än Greenwich. x timmar före eller y timmar efter.

Rum är var skelettet mitt befinner sig även om tanken flyger och far. Det är det som är det avgörande för mitt mående. Att jag kan röra mig, resa mig från sängen, stå, gå och sitta till bords. Öppna min ytterdörr och möta världen utanför. Om inte annat för att hämta föda eller ta emot matbilens kassar.

Även om skärmen är platt så är inte jorden platt. Kopernikus föddes för knappt 550 år sedan. Jorden är inte centrum för universum. I feldenkrais talar vi hellre om skelettet än om muskler. Anledningen är att det utvecklats för att hantera gravitationen. Vi rör oss från plats till plats. Det är en av skillnaderna mellan växter och djur. Det är inte fortplantningen, det är inte näring och föda. Det är förmågan att förflytta oss. Mot något vi åtrår och vill ha. Bort från något som skrämmer och sätter vårt liv i fara. Och för att klara av detta har vi ett nervsystem, en hjärna för att orientera oss. Hjärnan/människan och omvärlden, och även där är det inte hjärnan som är centrum. 

Nyligen satt jag på en klippa vid havet och såg en vacker solnedgång med en kär väninna. Men, sa jag, solen går ju inte ner, det är jorden som går upp. Det kunde hon inte uppleva. För min del vet jag inte vad som är upplevelse och vad som är ett inlärt perspektiv. Det är vad vi vet och tänker kring mörkrets intåg, inte hur vi upplever den röda solen som skär horisonten när himlen färgas i nyanser av röd, som är avgörande. Så är det hela tiden. Det är så kraftfullt att vända på perspektivet. Det är det som är en feldenkraislektion. Upp & ner och tvärtom. Agerande och mot-agerande. 

I Egypten för länge sedan troddes det att solen föddes på morgonen i öster och sjönk ner och dog på kvällen i väster för att sedan födas på nytt. En hållbarhetstanke om ett om och om igen. De tyckte att människan skulle göra som solen, stiga upp pånyttfödd efter det att hon sjunkit ihop och dött. Jag omfattas inte av sådana tankar. Vad jag däremot vet är att det går att nyorientera sig hur ofta som helst, varje dag. Och därmed, i ett större perspektiv, skapa en ökad hållbarhet för sig själv. 

Vi som utforskar en feldenkraislektion efter alla konstens regler vet. Vi är inte densamme som lägger oss på golvet och när vi stiger upp. I tid är vi något äldre men upplevelsen är allt som oftast en föryngring.

ATM via Zoom  Läs mer!

I början av augusti tog jag mig an att undervisa ATM via Zoom. Det har slagit så väl ut att jag fortsätter med en månad i taget. Efter att erbjudit lektionerna gratis kommer en lektion från och med 10/9 kosta 90 kr, halva summan som jag tagit i flera år på Lostigen. Halva priset men varken halvhjärtat eller hälften så bra. 

Lektionen ID 200827 Min vänstra fot är öppen för alla!

En riktad uppmärksamhet på fotsulans & hälens orientering i rummet involverar en stor del av hjärnan.

Svenska ATM podden Läs mer!

I slutet av maj lanserades svenska ATM podden som är ett nytt koncept anpassat för Corona tider. Det är en prenumerationstjänst. Stommen i podden är de redan inspelade ATM lektionerna från 7 års undervisning. Lektionerna från ATM via Zoom bifogas och jag har börjat spela in ATM utan elever närvarande och även uppläsningar och annat. Därtill 15 strategier hur man kan välja lektioner för att stimulera det egna utforskandet.  

Utnyttja möjligheten att pröva en vecka för 100 kr.

Prenumeranter deltar gratis i ATM via Zoom undervisningen. 

Upphovsrätt

© © copyright Eva Laser 2020 All rights reserved

Om människan - inifrån ut
feldenkraisATM@evalaser flyttar till svenska ATM p...

Relaterade inlägg

 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://somatik.se/

Språkets begränsningar

The world is not just black and white, but rather it has all possible shades of grey.

It is easier to understand one another when we are friends, and have established a common meaning of words, than to speak precisely enough to be understood by those who do not wish to be led up the garden path.

Moshe Feldenkrais The Elusive Obvious, Basic Feldenkrais