Terminens tema:

Orientering i tid och rum; hur kan den förbättras för en ökad hållbarhet?

Rehabilitering som framtidstro

Rehabilitering som framtidstro

Det är lite märkvärdigt att starta upp en blogg

som i första hand är inriktad på en yrkesverksamhet alldeles före en längre semester men så blev det. Jag kände i slutet av terminen att det behövdes till någon förändring i kontakten med tredje man och samhället redan till hösten och då var det bara att fånga tillfället. Nu närmar sig slutet på semestern och det är dags att samla ihop mig efter en lång period av inte mycket mer än tankfullhet, sol och bad. Och sträckläsning av skönlitteratur. Jag har haft förmånen att under några veckor tillbringa dagarna på klippor ut mot Ålands hav, lojt svepa med blicken över horisonten, observera molnformationer och lyssna till vågornas kluckande. Inget annat.

Bloggen fortsätter...

Nu i augusti är det tjugofem år

sedan jag fick mitt diplom efter avslutad utbildning till feldenkraispedagog. Då hade jag en stark förvissning om att jag skulle verka som pedagog i framtiden och när jag ser tillbaka är jag tillfreds med vad jag åstadkommit även om det varit en omfattande arbete att etablera mig med något nytt, helt annorlunda och svårförklarligt. En pedagogisk metod som definitionsmässigt varken är fysioterapi eller alternativ medicin, sysslar med rörelse och är något ytterligare, ja något helt annat. Framtidstron fanns stark 1991, det fanns inte något verkligt alternativ, så fascinerad och uppfylld var jag av det jag lärt. Jag såg värdet i feldenkrais redan i de första praktiska demonstrationerna och någonstans hoppades jag att jag skulle erövra en yrkesskicklighet och att elever skulle strömma till.

Min lärare Yochanan Rywerant var noga med att inpränta

att när en person kommer till oss för lektioner skulle vi vara noggranna med att informera om att vi inte kunde utlova någonting. Det finns något paradoxalt över det. Jag skulle marknadsföra en tjänst som jag inte kunde lova skulle ge vederbörande det hen efterfrågar. Det har jag försökt framhålla under åren. För många har det varit en lättnad – de vet ju lika bra som jag att det inte är något fixande som gäller. Fix – behandlingar har de redan avverkat. De vill ha något annat och ödmjukheten i att inte lova finner de tilltalande och hoppas jag – seriöst. Men om jag inte kan lova resultat behöver jag ändå förmedla optimism och framtidstro.

När någon kontaktar mig för en rehabilitering

vill jag jämföra det med att kontakta banken för att få ett lån för att starta upp en näring eller ett företag. En verksamhet som någon gång i framtiden ska bära sig och ge utdelning i form av försörjning och vinst. Tänk till exempel att någon vill öppna ett bageri eller restaurang. Jag har följt två sådana etableringar lite på håll under de senaste åren. I två helt tomma lokaler i Bergshamra Centrum har ett bageri och en restaurang installerats med allt vad det innebär av ventilation, ugnar och allt annat som krävs. Utan att känna till något om finansieringarna vet jag att det måste ha funnits kapital för ombyggnad, inredning med mera med mera långt innan maten och bröden är sålda och uppätna – i mängd. Kanske sker det med hjälp av banklån och krediter. För exemplet jag använder antar jag det.

Till skillnad från banken

tillhandahåller jag inte lånekapital i form av pengar till mina rehabkunder utan vad jag bidrar med är mitt humankapital. Till skillnad från banken behöver jag inte kalkyler, planer och borgensmän men jag behöver motivation och en utfästelse om att satsa tid. Tid och uppmärksamhet. Det hade på många sätt varit lättare att ge krediter och lån då värdet av pengar är känt. 500 000 kronor är 500 000 kronor. Vi har alla en uppfattning vad pengar representerar och är även om de bara finns som siffror och transaktioner. Värdet av min kunskap och mina färdigheter, hur översätts det för någon som från början inte har ett hum eller kanske någon diffus aning om vad feldenkrais är och innebär? Och även om de vet vad feldenkrais är, hur vet de att jag kan leverera? Detta bidrar säkert till att de flesta som söker mig kommer på rekommendation från någon tidigare elev där min undervisning visat sig vara fördelaktig. Vänners berättelse och erfarenhet räcker för att den okunnige ska vara redo att pröva för egen del och sätta sin tilltro till det han fått sig berättat eller kanske observerat. Det var det andra YR förmedlade. Elever kommer på rekommendation. I det kan jag ge honom helt rätt.

I veckan som kommer börjar ytterligare en termin.

Jag ser redan nu att flera fortsätter en termin till och det kommer även nya elever där jag behöver ingjuta och nära deras framtidstro tills de blir självförsörjande.

Upphovsrätt

© Copyright Eva Laser 2016 All rights reserved

Yes I can
9 seconds eller Balansera Mera

Relaterade inlägg

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://somatik.se/

Språkets begränsningar

The world is not just black and white, but rather it has all possible shades of grey.

It is easier to understand one another when we are friends, and have established a common meaning of words, than to speak precisely enough to be understood by those who do not wish to be led up the garden path.

Moshe Feldenkrais The Elusive Obvious, Basic Feldenkrais