Etymologi av suggestion [från suggérer; av latinets suggerere,lägga under, bära fram, ingiva, av sub- under (se SUB-) och gerere, bära, bringa, föra,
1527 används ordet att framföra eller inberätta något.
1630 använde Axel Oxenstierna ordet suggerera att föreslå något; ge vid handen, ge anvisning om eller tillråda.
I synnerhet i fackspråk genom suggestion påverka någon eller sig själv eller någons respektive sina föreställningar eller handlingar eller vilja eller intellekt;
genom suggestion bibringa eller intala någon något
även med sakligt subjekt, till exempel musik, poesi
påverka någon och så vidare framkalla en viss föreställning eller känsla eller visst själstillstånd:
även abstrakt suggerera någon till något, till att göra något
Tyngd - (SAOB) om hos all materia förefintlig och av tyngdkraften orsakad strävan att trycka mot ett underlag eller (om sådant saknas) att falla, egenskapen eller förhållandet att vara (så eller så) tung eller att tynga.
Feldenkrais innebär ett för pedagogiken utmärkande förhållningssätt
Här 10 "råd". Formuleringarna är på allvar. Det betyder att det är skillnad på halvhjärtat och helhjärtat. Ett annan formulering är att inte säga ja med läpparnas bekännelser.
Detta inrymmer feldenkraispedagogikens annorlunda synsätt.
*leta efter den behagliga upplevelsen *gör övningarna långsamt *fullfölj lättar enkla rörelser *det är lättare att känna skillnader när ansträngningen är liten
*växla mellan detaljer och helhet och förhåll dig till rummet
*försök inte att göra övningen bra snyggt och rätt *säg inte i början vad det slutgiltiga målet ska bli *gör lite mindre än vad du förmår *tvinga dig inte att vara effektiv *lärandet och livet är inte samma sak.
Avsnitt 2
Varför en spaning om autosuggestion?
Jag kom inte längre än till rubriken...
Avsnitt 3
Hjärnans prediktion
(profetia och predikan)
Läran om konstruerade emotioner bygger på det faktum att hjärnan fungerar utifrån prediktion.
För att fördröja en reaktion, som är kostsam, finns olika tekniker och metoder men framförallt en kunskap om hur man gör och varför.
Kring detta kommer jag utforma vårens spaning.
Lyssna gärna redan nu!
Samtal från 28/11 2022. Som det faller sig, passar konversationen väl in vårens spaning
Brooks, C. Harry Hälsa genom självsuggestion enligt Emile Coués metod / översättning av Vera von Kræmer – Stockholm : Wahlström & Widstrand, 1922 ORIGINALTITEL The Practice of Autosuggestion ORIGINALSPRÅK Engelska VARIANTTITEL Hälsa och karaktärsdaning genom självsuggestion : enligt Coué-metoden UTGIVNINGS- ELLER TILLKOMSTÅR FÖR ORIGINAL 1922 NYA UPPLAGOR Stockholm : Wahlström & Widstrand, 1923, 1930
Anders Erik Hansen, är en svensk läkare, psykiater, författare och programledare. Han har skrivit böcker om hur hjärnan fungerar och varit programledare för populärvetenskapliga program i TV, inklusive Din hjärna sedan 2019.
Tyvärr anser jag inte att de efterkomamnde programmen udner våren håller en sådan kvalitet att jag vill rekommendera dem som en del av vårens spaning!
Varför kan hjärnan aldrig få nog och varför utsätter vi oss frivilligt för saker som är skadliga för oss? Anders Hansen utmanar sina rädslor med extremskidåkaren Sverre Liliequist och träffar Stanford-professorerna Anna Lembke och Robert Sapolsky för att ta reda på vad som gör oss lyckliga. Anders möter också beroendeterapeuten Robert Bohman som berättar hur han lyckades bryta ett svårt kokainberoende.