Artiklar och föredrag

Artiklarna är delvis omarbetade för "nya" somatik.se

Under åren 1990 - 2013

Feldenkrais är inte fysioterapi
men fysioterapeuter lär ut feldenkrais

Jag skapade denna meny i juni 2013 med anledning av en information från dåvarande Sjukgymnastförbundet LSR angående namnbyte från sjukgymnast till fysioterapeut. Förbundet har sedan dess bytt namn till Fysioterapeuterna och  namnbytet är 2022 när detta skrivs väl etablerat i det svenska samhället. 

Ett av skälen till namnbytet uppgavs i ett pressmeddelande vara att "titeln fysioterapeut är inte skyddad i svensk lag och används i dag av alltifrån legitimerade sjukgymnaster till icke-legitimerade, vilket skapar förvirring och risk för felbehandling."

Jag reagerade på att LSR anväde risk för felbehandling som motiv. Alltsedan starten 1991 kommer en jämn ström elever till min rehabilitering, elever som tidigare fått behandling av leg fysioterapeuter/ leg.sjukgymnaster. Många har gått från vårdgivare till vårdgivare.  Jag anser dessa patienter vara felbehandlade. Och inte minst, de anser själva att de är felbehandlade och inte hjälpta i den frågeställning som gjort att det sökt vård. Det finns ett dilemma var och när fysioterapin sätter gräns för insatsen - om det är antal gånger eller om det är valet av åtgärd, dvs vad hur man bedömer att behandlingen ska ske.

Pressansvarige på LSR, Peter Karlsson, förtydligade på direkt fråga att andemeningen skulle vara patientsäkerhet. Vad patientsäkerhet innebär mer direkt för fysioterapiyrket är inte helt självklart trots lagtext Länk[+] Jag har inte funnit något vägledande dokument utarbetat av Fysioterapeuterna. Kanske har jag inte letat på rätt ställe. 

För förvirring är det eftersom alternativ & komplementär medicinska utövare arbetar med de problemområden som fysioterapeuter anger som sina specialområden.

Artiklarna under denna meny redovisar mina bidrag åren 1990 -2013 i dynamiken fysioterapi / feldenkrais i olika forum. Därefter har jag fortsatt med bland annat min blogg och sociala medier förutom i min publicerade undervisning.

somatik.se informerar kring feldenkrais i allmänhet och verksamheten på Feldenkrais Skolan i synnerhet. 

Hemsidan ger läsaren en möjlighet att bekanta sig med teorin bakom feldenkrais,
väcka nyfikenhet och förmedla
allvar och möjligheter.

Eva Laser

Telefon: 08 655 05 40
Mobil: 070 655 04 70
Swish: 123 412 67 51

Besöksadress: Lostigen 14 Bergshamra, 170 75 Solna

e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Hitta till Feldenkrais Skolan

Feldenkrais Skolan© 2022 All rights reserved