Insikt & urskillning

31 oktober 2005

Insikt och urskillning är synonymt med

medvetenhet, awareness.

Det är ofta i samtal och dialog som vi blir varse.

I många reflektioner använder jag händelser från min mottagning som inspiration. jag finner det ett bra sätt att belysa både feldenkraismetoden samt dess förankring i speciell neurovetenskap men även ur ett vidare perspektiv.

Det har gått lång tid sedan jag skrev ner någon reflektion. Uppslag har inte saknats men skriverierna har varit på annat håll.
Häromdagen mötte jag en kvinna i min ålder på varuhuset i Stockholm. Hon sökte mig för några år sedan med anledning av sviter efter det att hennes bil rammats bakifrån av en slarvig yngling. Bilen blev kraftigt demolerad och hon själv lite omtumlad. Nu har tid gått. Olyckan förde med sig att hon fick titta extra noga på sin arbetssituation, sitt slarv med att utsätta sig för onödiga påfrestningar, det vi kallar stress och annat. I dag beskriver hon sig som återställd.

Vi talade om detta med medvetenhet och förmåga att förstå konsekvenser av olika handlingar och skrattade gott tillsammans åt en episod från då. Efter en tid av regelbundna lektioner mådde hon betydligt bättre men en måndag kom hon och hade ”ont i nacken” som hon kallade det. Jaha lyssnande jag undrande, har du gjort något speciell i helgen? Har du utsatt dig för någon belastning, fysisk eller emotionell som kan ha något samband med att du mår så här idag? Nej bedyrade hon, jag har inte gjort någonting. Ingenting! frågade jag förvånat – ”Har du legat till sängs hela helgen?” ”Nja nej jag har ju städat lite, tvättat lite, umgåtts med familjen bara vanliga saker och så har jag åkt motorcykel men det brukar jag göra”. Jag undrade om hon använt hjälm och det hade hon naturligtvis gjort. 

När vi gemensamt analyserade de balansakter som mc åkning och hjälmbärande innebär höll hon med mig om att något hade hon väl gjort och jo det kunde ha inneburit en viss ansträngning speciellt som hon fortfarande var lite stel i midjan och lite osäker på att balansera huvudet. Det var först när vi talade om det som hon förstod. Och nu flera år efteråt hör jag att minnet fortfarande fungerar som en väckarklocka.

”Awareness” översätts med medvetenhet på svenska, samma ord som används för consciousness. Dessa två ord har lite olika betydelser men det är enbart genom jämförelser och synonymer som en inringning av den språkliga dynamiken gör sig gällande.  Det grekiska ordet för ”awareness” är aisthanomai samma rot som estetik. En del vill översätta ordet som en mellanform mellan att vara aktiv och passiv som mellanrummet mellan att andas in och att andas ut.

Det finns omnämnt bland annat omnämnt i den kristna bibeln, i Pauls brev till folket i Filippi 1:9. ”Och min bön är att er kärlek ständigt ska växa och bli rik på insikt och urskillning…” att växa och bli rik på medvetenhet, awareness.

somatik.se informerar kring feldenkrais i allmänhet och verksamheten på Feldenkrais Skolan i synnerhet. 

Hemsidan ger läsaren en möjlighet att bekanta sig med teorin bakom feldenkrais,
väcka nyfikenhet och förmedla
allvar och möjligheter.

Eva Laser

Telefon: 08 655 05 40
Mobil: 070 655 04 70
Swish: 123 412 67 51

Besöksadress: Lostigen 14 Bergshamra, 170 75 Solna

e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Hitta till Feldenkrais Skolan

Feldenkrais Skolan© 2022 All rights reserved