Människan och världen

Det pågår alltid en bakgrundsaktivitet i hjärnan som möter omvärlden

Hjärnan inifrån ut

Den subjektiva människan

En del av självet utforskar en annan del av självet

'

Om subjektet
Att vara ett subjekt är att vara i ett tillstånd av att vara medveten om sig själv.

Edmund Husserl
Ett av de fasta handlingsmönster som avgör vår överlevnad är nyfikenhet

Rudolfo Llinás

Inledning

Under de sista åren har jag kommit att studera några hjärnforskare vars vetenskapliga arbeten, böcker och föredrag, ja deras vetenskapliga ståndpunkt, innebär att jag äntligen kan ta steget fullt ut, in i det paradigm dit feldenkraispedagogiken tillhör. Det är inte självklart. Det finns många olika synsätt även inom vetenskapen, olika "trossatser" om man så vill. utifrån feldenkrais är människan som subjekt en självklarhet.

 
En av dessa influenser är professor György Buzsáki. Han publicerade våren 2019 en bok med namnet ’The brain bok from inside out’.

En annan är professor Lisa Feldman Barett som förutom sina mer vetenskapliga skrifter beskrivit sin forskning i boken ’How emotions are made’ och i november 2020 boken ’7½ Lessons About the Brain’. Dessa två följer varandras forskning.

Professor Rudolfo Llinás är en kompletterande forskare väl bekant med GB.

En annan viktig influens är filosofen, psykiatrikern och hjärnforskaren Georg Northoff som hjälpt mig ta steget och tala om hela människan och hela hjärnan istället för den besvärliga uppdelningen med kropp &själ, body& mind eller som poeten Ekelöf skrev kroppsjälen. Han använder begreppet hjärnan och världen och jag finner det vilsamt att ta det muntliga steget över tröskeln till något som sedan länge varit självklart.

När jag började studera György Buzsáki forskning kände den genast så hemtam och bekant. Den var s om en magnet. Den nya tiden med internet gör autodidaktiska studier enkla. För många år sedan, 2004 rekommenderade min lärare i feldenkrais Yochanan Rywerant en bok av Professor Walter J Freeman från 1999 nämligen ’How brains make up their minds’

När jag läste boken kände jag för första gången en vetenskaplig beskrivning som överensstämde med erfarenheterna från elevernas svar på mina lektioner. Jag fick en trovärdig förklaringsmodell till Moshe Feldenkrais upptäckt och utformning av sitt pedagogiska system. WJF's beskrivning av processer i hjärnan kunde jag lätt följa. En riktig Heureka.

professor Freeman

Jag skrev till professor Freeman och undrade om jag kunde få citera honom samt berättade att det var en sådan glädje att kunna se och följa en applikation av hans teorier om hjärnan varje dag ,med varje person som jag undervisade. Insikten av att jag följer mitt system och detsamma händer med den Andre. Gång på gång på gång. Jag fick ett vänligt e-brev tillbaka. Han skrev:

2004-10-05

Dear Eva,
I am pleased that you are willing to quote me, as you wish.

I should tell you, Eva, how much I am touched by your demonstration of the utility of my basic science in bringing relief from distress to patients in need. My training was in medicine, and my aim has always been to bring science to the bedside.

Best wishes, Walter "

Jag får en ingivelse och googlar de två professorerna Walter J Freeman och György Buzsáki och det tar inte lång tid innan jag finner korsreferenser och artiklar de två har skrivit tillsammans. Att YR rekommenderade WJF visste jag ju men att läsa GB var som att höra YR tala. Det kunde inte vara en slump. Och ja, det finnas alltså starka forskningsband från 1999 och nu.

Det känns tryggt och vilsamt.
Uppgiften är nu att göra inifrån ut begripligt för mina läsare.

somatik.se informerar kring feldenkrais i allmänhet och verksamheten på Feldenkrais Skolan i synnerhet. 

Hemsidan ger läsaren en möjlighet att bekanta sig med teorin bakom feldenkrais,
väcka nyfikenhet och förmedla
allvar och möjligheter.

Eva Laser

Telefon: 08 655 05 40
Mobil: 070 655 04 70
Swish: 123 412 67 51

Besöksadress: Lostigen 14 Bergshamra, 170 75 Solna

e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Hitta till Feldenkrais Skolan

Feldenkrais Skolan© 2022 All rights reserved